7. август 2017.

Salata od tikvica, boranije i boba





Vrelina se uvukla u svaki ćošak stana. Klima uređaj je trenutno u rangu struje ili vode. Nešto bez čega se ne može. Želim samo još nekoliko dana Korčule jer bez obzira na vrelinu, tamo je preko dana, uz more, prijatno i osvežavajuće. Često se posle popodnevnog maestrala uveče sve smiri. Bonaca. Ni daška vetra. Bez mogućnosti sa se napravi ubistvena promaja sa tendecijom sveopšteg ukočenja, upala i svega što promaja donosi. More je mirno, kao veliko tamno staklo. Možemo zvezde prebrojati na morskoj površini. Volim večeri u starom gradu. Volim da se uvučem u uske ulice u kojima čujem meštane kako tvrde da ovako toplo nikada nije bilo i turiste koji zadovoljno hvale hranu koja u zemljama iz kojih dolaze nema takav ukus. Volim da iz ligeštula u bašti posmatram svetlucanje na Pelješcu, daleko od gradskog šušura, uz uspavljujući miris bosiljka i lavande. Volim more :-) 









Recept za ovu salatu pronašla sam u kuvaru Najdžele Loson "Zauvek leto". Umesto boba, koji u Srbiji nisam pronašla (osim u suvom obliku) možete koristiti grašak. Žute tikvice su veoma dekorativne, međutim možete koristiti i obične, svetlozelene. 




Salata od tikvica, boranije i boba

Sastojci:
1kg žutih tikvica (koristila sam svetlozelene)
1/2 kg tamnozelenih tikvica
500 grama boba (može se koristiti grašak)
350 grama zelene boranije
80ml maslinovog ulja
so i biber po ukusu
sok i kora od jednog limuna
1/3 veze peršuna
2 grančice bosiljka

Priprema:
Sipati vodu u šerpu i sa 1-2 kašičice soli staviti da se zagreje. Kada počne da vri, ubaciti bob ili grašak i skuvati. Procediti, preliti hladnom vodom i ponovo procediti. Isto ponoviti sa boranijom.
Tikvice prerezati na trećine i svaku trećinu iseći na štapiće. Pleh prekriti papirom za pečenje, poređati tikvice, posoliti i preliti uljem pa peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
Ohladiti tikvice pa ih pomešati sa bobom i boranijom. Dodati sok od limuna, ulje, sitno iseckan bosiljak i peršun, pažljivo promešati i ako je potrebno dodati još ulja ili soli. Posuti izrendanom koricom od limuna i parmezanom.


Нема коментара:

Постави коментар